Będąc na Islandii spotkaliśmy w sklepie spożywczym artykuł, który dość nas zainteresował,
ponieważ... nie mieliśmy pojęcia co to jest. Dlatego właśnie włożyliśmy go do koszyka, licząc, że po powrocie
do domu, korzystając z niezawodnego internetu, rozszyfrujemy jego nazwę i zastosowanie.
Widząc jednak znudzoną brakiem klientów ekspedientkę (bo nie można się raczej spodziewać oblężenia w sklepie
w maleńkim Kópasker), stwierdziliśmy, że nic prostszego, jak tylko zapytać o przydatność "tego czegoś"
tu, u źródła.
Zanim jednak zdradzę nazwę i zastosowanie tajemniczego artykułu, parę słów na temat jego wyglądu i co przyszło nam
do głowy na jego temat na pierwszy rzut oka. Otóż w sporej torebce foliowej kłębiły się cieniutkie płaty i
rozgałęzione łodygi czegoś suszonego. Przypominało to trochę bardzo cieniutko pokrojone suszone grzyby, a
dla osób z bujniejszą wyobraźnią mogłyby być miniaturkami rogów renifera i łosia. Były bardzo leciutkie o kolorze
brązu i jego odcieni. Metka na produkcie była również dość tajemnicza, bo wszystko co na niej pisało, to:
Fjallagrös frá Leirhöfn.
To, co ekspedientka powiedziała nam na temat tego artykułu zaskoczyło nas najbardziej.
Otóż okazało się, że trzymamy w ręce nieopisane źródło zdrowia (przynajmniej tak twierdzą Islandczycy - jak powiedziała
sprzedawczyni), które wykorzystywane jest w kuchni na tysiące sposobów.
Cetraria Islandica, bo o nią cały czas idzie, to porost, żyjący wolno na islandzkiej glebie torfowej, głównie
na terenach pagórkowatych i w górach. W języku islandzkim nazwa jego brzmi: Fjallagrös (górskie trawy).
Kiedyś był szeroko stosowany jako dodatek głównie do potraw zbożowych, gdyż ziarna były drogie i
trudne do zdobycia. Stosowano je więc jako tańszy "wypełniacz". Ponadto dodawano go do skyra, potraw mięsnych, zup.
A tak właściwie używany był do wszystkiego, co było gotowane. Nadawał się też do farbowania wełny.
Dziś jest podobnie, trudno wymienić w
jednym zdaniu jego zastosowanie. Są nawet przepisy na cukierki z "porostowym" dodatkiem, a jedna z firm
produkuje z nich pastylki od bólu gardła i zdrową żywność.
Główne walory fjallagrös, to zapach, smak i wartości odżywcze.
Jeśli będziecie na Islandii, zaopatrzcie się w zapas tego suszonego "cuda", a po powrocie upieczcie z niego chlebek (Fjallagrasaflatbrauð)
lub ugotujcie zupę mleczną z jego dodatkiem (Fjallagrasamjólk). To przykład tradycyjnych potraw islandzkich,
w których składnikiem jest słynny porost. Przepisy na wymienione potrawy podajemy w dziale: Ciekawe przepisy.
Copyright © 2003-2006 ICELAND.PL
Wszelkie prawa zastrzezone - All rights reserved
|
|