27.02.2006r. | Morgunblaðið | ||||||
Dzisiaj Bolludagur - Islandofile do ptysi! | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Polacy obżarstwo "pączkowe" mają już za sobą. Jednak dla Islandofili po Tłustym Czwartku przychodzi kolejny słodki dzień - Bolludagur, czyli Dzień Słodkiej Bułki. Islandczycy na siedem tygodni przed Wielkanocą zajadają się bollurami - podobnymi do naszych ptysiów ciastkami z kremem. Piekarnie od ponad tygodnia pracują pełną parą i sklepy islandzkie uginają się od tych przepysznych ciastek. Cukiernicy od lat prześcigają się w wymyślaniu coraz to nowszych smaków bollurów. W zeszłym roku hitem, oprócz oczywiście tych tradycyjnych z nadzieniem śmietankowym) były ciastka o smaku tiramisu.
Przeczytaj także:
|
|
Dzień Słodkiej Bułeczki - Bolludagur Obchody Bolludagur 2005 w ICELAND.PL
|