Dzień Św. Þorlákura obchodzi się na Islandii 2 razy w roku. Najbliższy, zimowy, przypada 23 grudnia (Þorláksmessa á vetur)
i jest rocznicą śmierci (23.12.1193r.) Þorlákura Þórhallssona, Biskupa Skálholt.
Alþing ustanowił go świętym, po znalezieniu dowodów, że uczynił cuda. W drugi Dzień Św. Þorlákura,
przypadający 20 lipca (Þorláksmessa á sumar), obchodzi się rocznicę ekshumacji jego zwłok i przeniesienia ich do relikwiarza.
Þorlákur był oddanym duchownym i obrońcą interesów kościoła przed świeckimi władzami.
Zyskał sobie ogromne poważanie dzięki postępowaniu według ścisłych reguł kościelnych i licznych wyrzeczeń.
Zarazem jednak był bardzo tolerancyjny. Lubił przebywać w towarzystwie, gdzie alkohol sączył się w dość pokaźnych ilościach, choć sam nigdy nie pił.
Ludzie uwielbiali bawić się w jego obecności. Biskup święcił trunki przeznaczone do spożycia i na tym kończył się jego związek z alkoholem.
Obecnie jest patronem biesiadników i spotkań towarzyskich. Śpiewa się o nim pieśni.
Wracając jednk do dalekiej przeszłości, warto wspomnieć, iż Dzień Św. Þorlákura miał większe
znaczenie dla południa kraju (Skálholt leży na południu Islandii) niż na północy, gdzie lokalną siedzibą Biskupstwa
dla tej części kraju było Hólar. Postać Św. Þorlákura zyskała również (do pewnego stopnia)
sławę poza granicami Islandii. Jego postać wiąże się m.in. z Bergen w Norwegii a nawet z Konstantynopolem.
Po reformacji Þorláksmessa á sumar przestała odgrywać większe rolę, za
to Þorláksmessa á vetur nadal cieszyła się popularnością. Nie wykluczone, że głównie dlatego, iż ta ostatnia przypada tuż przed
Bożym Narodzeniem.
Punkt kulminacyjny przygotowań do najważniejszego chrześcijańskiego święta przypadał
od zawsze w Dzień Św. Þorlákura. Urządzano wtedy przedświąteczne kąpiele, sprzątanie, wyrabianie świec
i gotowanie posiłków. Hangikjöt na Wigilię i Boże Narodzenie był i jest gotowany właśnie 23 grudnia.
W niektórych regionach kraju regułą było jedzenie tego dnia ryb i to ich "biednych" wersji.
Jedzono właściwie odpadki suszonych ryb, czy skóry rybie gotowane w wodzie po przyrządzeniu hangikjötu.
Na zachodzie Islandii, głównie na Zachodnich Fiordach zwyczajnym posiłkiem tego dnia były płaszczki, które wcześniej
odwieszano na tak długo, aż zgniły i akurat na ten dzień były gotowe do przyrządzenia. Obecnie potrawy z płaszczek stały się przysmakiem
tego dnia i zyskały popularność w całym kraju. 23 grudnia wiele restauracji serwuje tą potrawę jako potrawę dnia.
Wieczorem 23 grudnia ubiera się choinkę, a potem jest odpowiedni czas na wyjście z domu. Tego dnia kwitnie życie nocne w większych miastach,
a szczególnie w centrum stolicy. Większość sklepów czynna jest do 23:00, głównie z myślą o spóźnialskich,
którzy szukają jeszcze prezentów pod choinkę. W Dzień Św. Þorlákura wszyscy wychodzą wieczorem spotkać się
z przyjaciółmi, popić gloggu oraz posłuchać kapel i chórów, które dają swoje koncerty niemal na każdym
rogu ulicy.