09.02.2005r.

Morgunblaðið

Islandia pękała wczoraj z przejedzenia

Na wczorajszą "wyżerkę" w związku ze Sprendigadur (Dniem Pękania), Islandczycy czekali z utęsknieniem. Każdy szanującycy się Islandczyk planował najeść się tradycyjnym saltkjöt og baunir (soloną jagnięciną z grochem). Jak twierdzi kierownik działu mięsnego sklepu Nóatún, w dzień poprzedzający Sprendigadur sprzedaż solonej jagnięciny była bardzo wysoka i sprzedano tam około czterech ton tego mięsa. Jak zawsze, Islandczycy wykupują soloną jagnięciną w Bolludagur. Wydaje się to być całkowicie zrozumiałe, gdy spojrzy się przepis na saltkjöt og baunir. Jest to dość pracochłonna potrawa i najlepiej zacząć ją przygotowywać już dzień wcześniej.

Co roku Islandczycy kupują zbliżoną ilość mięsa ale podobno coraz więcej klientów kupuje mięso z mniejszą ilością tłuszczu.





Skomentuj tę wiadomość na forum




Copyright © 2003-2006 ICELAND.PL
Wszelkie prawa zastrzezone - All rights reserved