29.08.2005r.

Morgunblaðið

Słynny islandzki skyr rusza na podbój świata

Słynny islandzki przysmak - skyr - zadebiutował w amerykańskich sklepach Whole Foods Market. Najprawdodpobniej około 3 ton tego wspaniałego i bardzo zdrowego twarożku, będzie sprzedawanych w USA każdego tygodnia.

Skyr znajduje się w w diecie Islandczyków od czasów osiedlania się pierwszych Wikingów. Jest na Islandii niezwykle popularny, spożywa się go w rożnych porach i na różne okazje.

Skyr jest exportowany na rynki światowe przez dwie firmy, różniące się jednak filozofią sprzedaży. Pierwsza to Átak ehf., która wyznaje zasadę, że tajemnicą skyru jest "mleko od islandzkich krów, które są inne, niż wszystkie inne na świecie". Átak chce sprzedawać na świecie tradycyjny skyr robiony na Islandii. Druga firma to Agrice ehf., która uznała, że najlepszym sposobem wypromowania skyru na zagranicznych rynkach, jest robienie go w fabrykach w miejscu, w którym chce się go sprzedawać, przy zachowaniu islandzkiego przepisu i technik produkcji. Agrice już podpisało umowy na produkcję i sprzedaż skury w Danii i Wielkiej Brytanii. rynkach, jest robienie go w fabrykach w miejscu, w którym chce się go sprzedawać, przy zachowaniu islandzkiego przepisu i technik produkcji. Agrice już podpisało umowy na produkcję i sprzedaż skury w Danii i Wielkiej Brytanii. Anglicy będą mogli spróbować islandzkiego przysmaku już na początku roku 2006.



Skomentuj tę wiadomość na forum




Copyright © 2003-2006 ICELAND.PL
Wszelkie prawa zastrzezone - All rights reserved