15.08.2005r.

Morgunblaðið

Wykryto salmonellę w żywności z Tajlandii

Stołeczny sanepid wykrył salmonellę w świeżych ziołach i innej żywności z Tajlandii. Obecność salmonelli potwierdzono w 7% próbek. To lepszy wynik niż się spodziewano ale i tak niemożliwy do zaakceptowania. Wynik jest porównywalny z podobnymi badaniami przeprowadzonymi w Szwecji. Finlandia również informuje o salmonelli znalezionej m.in. w bazyli. W Norwegii salmenellę wykryto w 25% próbek żywności z Tajlandii.

Instytut Środowiska prosi konsumentów o uważne przygotowywanie posiłków by uniknąć ryzyka zakażenia salmonellą. Zioła, owoce i warzywa, które prawdopodobnie pochodzą z Tajlandii, należy bardzo dokłądnie płukać. Jedyną jednak możlwiością pozbycia się bakterii jest podgrzanie podejrzanej żywności do temperatury 75°C.



Skomentuj tę wiadomość na forum




Copyright © 2003-2006 ICELAND.PL
Wszelkie prawa zastrzezone - All rights reserved